Zapojte se do vzniku jedinečného dokumentu studentky MMT Fyzikálního ústavu v Opavě

Podpořte vznik jedinečného dokumentu studentky MMT Fyzikálního ústavu v Opavě

Podpořte vznik jedinečného dokumentu studentky MMT Fyzikálního ústavu v Opavě

Součástí Fyzikálního ústavu v Opavě je rovněž program Multimedální techniky, který umožňuje studentům rozvoj v oblasti dokumentární tvorby. Primárně jde o témata populárně vědecká, studenti se ale zaměřují i na sociální problémy a další odvětví. Tereza Endrová, studentka 3. ročníku oboru Multimediální techniky na Slezské univerzitě v Opavě se pustila do nelehkého úkolu a rozhodla se natočit svůj bakalářský film o tématu sebevražd mladistvých v České republice. Na začátku si musela téma svého filmu tak trochu „vybojovat“. Vznik tohoto důležitého dokumentu můžete podpořit i vy.

Studentům Multimediálních technik, programu se zaměřením na popularizaci vědy, je umožněno jen v určitých případech absolvovat s filmem mimo téma oboru fyziky či přírodních věd,“ říká Tereza Endrová autorka námětu a režisérka dokumentu. Proč si myslí, že právě téma o sebevraždách v rámci výběru uspělo? „Otázka suicidality mladé populace je čím dál tím relevantnější. I přes obtížnost tématu je důležité vést o sebevraždách a mentálním zdraví mladistvých diskuzi. Stále přibývá mladých lidí, a dokonce i dětí, kteří bojují se sebevražednými sklony nebo sebepoškozováním.

Námět dokumentu je již dle názvu zcela jasný. Autorka se rozhodla kromě významných odborníků z oblasti psychiatrie, psychologie a terapie zařadit do svého snímku také autentické svědectví osob s vlastními zkušenostmi. Mezi ně patří např. rodiče mladistvých, kteří se o sebevraždu pokusili, nebo přátelé, kteří prošli podobným traumatem. Tereza by také ráda zahrnula do svého filmu příběh někoho, kdo se o takový čin pokusil a již tuto životní etapu překonal, aby mohl sdílet svůj pohled na vlastní pokus, důvody a všechny související okolnosti.

S tímto cílem režisérka dokumentu nedávno zveřejnila výzvu na sociálních sítích.

Uvědomuji si, že pro mladého člověka, který se o sebevraždu pokusil, není jednoduché o tom všem otevřeně mluvit, a ještě k tomu na kameru. S veškerým respektem bych chtěla požádat někoho, kdo tuto zkušenost má a najde v sobě dost odvahy a síly, zda by mě nezávazně kontaktoval a můžeme se pobavit o formě spolupráce na vznikajícím dokumentu. Věřím, že se mi podaří celý příběh filmově odvyprávět dostatečně citlivě a přesvědčivě a že budeme moci společně pomoci dalším mladým lidem od podobného pokusu o ukončení života.

Pokud máte zájem o účast v tomto projektu nebo máte jakékoliv dotazy, neváhejte využít kontaktů níže.

Kontakty a další informace:

Tereza Endrová
Autorka námětu a režisérka filmu o sucidalitě
Facebook: Tereza Endrová
Instagram: tess_endrova
Email: prvnikrok.dokument@gmail.com

Ivana Martáková Blaťáková
Produkce Multimediální techniky FÚ SLU v Opavě
Email: ivana.martakova@physics.slu.cz
Telefon: +420 777 984 004