Einsteinovo zatmění na Hudebním festivalu ve Znojmě

Rekonstruovaný snímek úplného zatmění Slunce 29. května 1919. Autoři: ESO/Landessternwarte Heidelberg-Königstuhl/F. W. Dyson, A. S. Eddington, & C. Davidson, P. Horálek/Fyzikální ústav v Opavě, M. Druckmüller/Vysoké učení technické v Brně.
Z výstavy Petra Horálka/FÚ na Hudebním festivalu ve Znojmě 2021. Foto: Archiv festivalu.

Z výstavy Petra Horálka/FÚ na Hudebním festivalu ve Znojmě 2021. Foto: Archiv festivalu.

V pondělí 19. července 2021 proběhl v rámci 17. Hudebního festivalu ve Znojmě koncert známé rakouské pěvkyně Anna Prohanska, věnovaný katastrofám, živlům, ale také oslavě života a přírodě. V rámci tohoto kulturního představení ve dvoře Althánského paláce bylo také možné zhlédnout výstavu astronomických fotografií Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě, přičemž po koncertě následovala i beseda o rekonstrukci slavné fotografie „Einsteinova“ zatmění Slunce, na které opavský Fyzikální ústav spolupracoval s VUT v Brně.

Na 100 návštěvníků zhlédlo výstavu „Obrazy nebeských živů“ od Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě, zaměřenou na vzácné astronomické, ale i atmosférické jevy, a to v rámci 17. ročníku Hudebního festivalu ve Znojmě. Výstava byla k vidění ve foyer Althánského paláce během koncertu Anny Pohanska. Na snímcích byla k vidění zatmění Slunce, Měsíce, jevy během bouřek, noční svítící oblaka nebo scenérie s Mléčnou dráhou. Po koncertě Petr Horálek uspořádal dvě krátké besedy v češtině a v angličtině (pro rakouskou část návštěvníků), přičemž hlavním lákadlem byl fotoobraz zrekonstruovaného „Einsteinova“ zatmění Slunce v barvách.

Snímek „Einsteinova“ zatmění Slunce vznikl na klasickou fotografickou desku během vědecké expedice v roce 1919 za účelem potvrzení Einsteinovy teorie relativity. V březnu letošního roku jej zrekonstruovali Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě a prof. Miloslav Druckmüller z Vysokého Učení Technického v Brně pomocí pokročilých metod zpracování digitálního obrazu (využili zdigitalizované verze v německém obrazovém archivu) a představili tak pohled úkaz veřejnosti poprvé ve vysoké kvalitě a v barvách. Díky tomu vynikly detaily v obří erupční protuberanci, která během onoho vědecky beztak velmi významného úkazu byla patrně tou největší, jakou se kdy během slunečního zatmění podařila zaznamenat.

Galerie: (Nejen) Einsteinovo zatmění na Hudebním festivalu ve Znojmě

Kontakty a další informace:

Bc. Petr Horálek
PR výstupů evropských projektů FÚ SU v Opavě
Email: petr.horalek@slu.cz
Telefon: +420 732 826 853

Mgr. Debora Lančová
Fyzikální ústav SU v Opavě
Email: debora.lancova@physics.slu.cz
Telefon: +420 776 072 756

Bc. Klára Jančíková
Sekretariát Fyzikálního ústavu v Opavě
Email: klara.jancikova@slu.cz
Telefon: +420 553 684 268

Video: Velkolepý příběh Einsteinova zatmění