Unikátní přednáška v Unisféře 10. listopadu

Klenoty chilské oblohy
Přednáška "Klenoty chilské oblohy" 10. listopadu v Unisféře

Přednáška „Klenoty chilské oblohy“ 10. listopadu v Unisféře

Ve středu 10. listopadu 2021 od 17 hodin se v Unisféře Fyzikálního ústavu v Opavě (Bezručovo náměstí 13) uskuteční unikátní přednáška „Klenoty chilské oblohy“. Přednáška bude jedinečná v tom, že nabídne reálně celosférické fotografie nočního nebe z pouště Atacama promítnuté do kupole Unisféry, a tak diváci budou moci prakticky stanout pod úchvatnou chilskou oblohou.

O čem bude přednáška? „Na tichomořském břehu Jižní Ameriky se do chilského vnitrozemí rozkládá vysokohorská poušť Atacama s unikátními podmínkami pro pozorování a fotografování nočního nebe. Ne náhodou zde proto mezivládní organizace zvaná Evropská jižní observatoř vybudovala (a dále buduje) hned několik pracovišť s největšími a vědecky nejproduktivnějšími astronomickými přístroji světa. Ovšem i mimo hledáčky těchto teleskopů, jen pouhýma očima, je možné na chilské obloze spatřit to, co málokde na světě,“ popisuje Petr Horálek, autor přednášky.

Jaké klenoty skrývá hvězdné nebe nad observatořemi Paranal, La Silla nebo ALMA? A jak je dokážou zachytit citlivé fotoaparáty? A jak vůbec tyto obří astronomické obrazy vznikají? To vše se dozvíte na přednášce Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě (který je zároveň prvním českým fotovyslancem Evropské jižní observatoře). V Unisféře zažijte jedinečnou podobu této přednášky, prokládanou dech beroucími celooblohovými snímky promítanými na celou kopuli, díky čemuž budete doslova vtaženi pod chilskou oblohu!

Počet míst v Unisféře je limitován, předpodej vstupenek najdete na stránce https://is.slu.cz/obchod/baleni/8963.

V průběhu akce si návštěvníci budou moci také prohlédnout výstavu „Třicetkrát v NASA“ – české snímky, které uspěly ve výběru prestižního Astronomického dne NASA. Výstava bude dostupná v období od 10. listopadu až do 31. prosince 2021 v předsálí Unisféry ve 4. patře na Fyzikálním ústavu. Výstava je zdarma a je vhodná pro všechny věkové kategorie.

Kontakty a další informace:

RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D.
Fyzikální ústav SU v Opavě, vedoucí observatoře WHOO!  a Unisféry
Email: tomas.graf@fpf.slu.cz
Telefon: +420 734 268 124

Bc. Petr Horálek
PR výstupů evropských projektů FÚ SU v Opavě
Email: petr.horalek@slu.cz
Telefon: +420 732 826  853

Bc. Klára Jančíková
Sekretariát Fyzikálního ústavu v Opavě
Email: klara.jancikova@slu.cz
Telefon: +420 553 684 267

prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc.
Ředitel Fyzikálního ústavu SU v Opavě
Email: zdenek.stuchlik@physics.slu.cz