Experiment s Petrem Horálkem

Petr Horálek v pořadu Experiment. Zdroj: RTVS.
Petr Horálek v pořadu Experiment. Zdroj: RTVS.

Petr Horálek v pořadu Experiment. Zdroj: RTVS.

Na slovenské televizi Dvojka (RTVS) se v premiérovém dílu populárního naučného pořadu Experiment objevil Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě. Hlavním tématem byla zatmění Slunce, jejich fotografování i pozorování, ale nechyběla ani rozprava o astrofotografii včetně „oživení“ slavného snímku Einsteinova zatmění. Na celou epizodu se můžete podívat v archivu RTVS (dostupnost pořadu bude časově limitovaná).

Relace experiment s Gregorem Marešem na slovenské RTVS se zaměřuje na současné technické výdobytky a vědecké zajímavosti, které jsou podány divákovi velmi přístupnou populárně naučnou formou. Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě byl jako host pozván zejména kvůli astrofotografii, ale také pro minuloroční příběh „oživení“ slavného snímku Einsteinova zatmění, na čemž s Fyzikálním ústavem v Opavě spolupracoval mj. s Evropskou jižní observatoří nebo Vysokým učením technickým v Brně. Snímkem poukázal na to, že zatmění 29. května 1919, jehož pozorování napomohlo při potvrzení obecné teorie relativity, bylo zajímavé samo o sobě, a to díky obrovské peruptivní protuberanci. Neposledně se také s moderátorem zastavili u dvou expedic – za zatměním Slunce 4. prosince 2021 nad Weddellovým mořem a měsíčním zatměním 16. května 2022 v Chile.

Petr Horálek v pořadu Experiment. Zdroj: RTVS.

Petr Horálek v pořadu Experiment. Zdroj: RTVS.

Celou epizodu můžete zhlédnout v archivu RTVS, konkrétně v odkaze https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/15377. Dostupnost online záznamu je časově limitovaná.

Upoutávky

Kontakty a další informace:

Bc. Petr Horálek
PR výstupů evropských projektů FÚ SU v Opavě
Email: petr.horalek@slu.cz
Telefon: +420 732 826 853

RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D.
Fyzikální ústav SU v Opavě, vedoucí observatoře WHOO!
Email: tomas.graf@fpf.slu.cz
Telefon: +420 553 684 548

Bc. Klára Jančíková
Sekretariát Fyzikálního ústavu v Opavě
Email: klara.jancikova@slu.cz
Telefon: +420 553 684 267

doc. RNDr. Gabriel Török, Ph.D.
Garant evropského projektu HR Award
Email: gabriel.torok@physics.cz
Telefon: +420 737 928 755

Mgr. Debora Lančová
Fyzikální ústav SU v Opavě
Email: debora.lancova@physics.slu.cz
Telefon: +420 776 072 756