Jarní opavské finále Astronomické Olympiády 2023

Jarní opavské finále Astronomické olympiády v kategorii AB v Opavě. Foto: Lucie Dospivová/FÚ v Opavě.
Jarní opavské finále Astronomické olympiády v kategorii AB v Opavě. Foto: Lucie Dospivová/FÚ v Opavě.

Jarní opavské finále Astronomické olympiády 2023 v kategorii AB v Opavě. Foto: Lucie Dospivová/FÚ v Opavě.

Letošní ročník Astronomické olympiády v kategorii AB již zná své vítěze. Ve dnech 22. až 24. března 2023 proběhlo na Fyzikálním ústavu Slezské univerzity v Opavě ústřední kolo Astronomické olympiády v kategorii AB. Ve finále zvítězil Tomáš Patsch ze Slovanského gymnázia v Olomouci, který zvítězil v této kategorii také vloni. Prvních pět nejlepších bude v srpnu letošního roku reprezentovat Českou republiku na 16. Mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice v polských Katovicích.

V rámci doprovodného programu čekala studenty návštěva u nového dalekohledu Ústavu fyziky (WHOO! – White Hole Observatory Opava http://whoo.slu.cz ), projekce dvou pořadů v Unisféře (http://unisfera.slu.cz/ )  a společná večeře v rekonstruovaných místnostech Uni Space určených k popularizaci vědy na rektorátu Slezské univerzity.

Vítězové finále

Jarní opavské finále Astronomické olympiády 2023 v kategorii AB v Opavě. Foto: Lucie Dospivová/FÚ v Opavě.

Jarní opavské finále Astronomické olympiády 2023 v kategorii AB v Opavě. Foto: Lucie Dospivová/FÚ v Opavě.

V pátek odpoledne proběhlo za přítomnosti zástupce ředitele Fyzikálního ústavu doc. RNDr. Jiřího Kováře, Ph.D. slavnostní vyhlášení výsledků. Všichni finalisté obdrželi diplomy a tašky s drobnými dárky. Nejúspěšnější pak také věcné ceny. Na prvních třech příčkách se umístili:

  1. Tomáš Patsch, Slovanské gymnázium Olomouc
  2. David Bálek, Gymnázium Příbram
  3. Matouš Mišta, Gymnázium Olomouc-Hejčín

Z kategorie AB se vybírají členové reprezentace České republiky na Mezinárodní olympiádu v astronomii a astrofyzice (IOAA). Pět nejlepších finalistů bude reprezentovat Českou republiku na 16. IOAA v Polsku. Český tým se účastní pravidelně od roku 2010 a dosud přivezl 26 medailí, z toho 6 zlatých.

O Astronomické olympiádě

Astronomickou olympiádu vyhlašuje Česká astronomická společnost a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ve školním roce 2022/23 probíhá její 20. ročník. V květnu budou následovat ústřední kola zbývajících tří kategorií – CD, EF a GH. Kategorie CD bude mít své ústřední kolo opět na Slezské univerzitě v Opavě.

Více informací o Astronomické olympiádě a její historii, výsledkovou listinu, zadání a vzorová řešení úloh finále naleznete na olympiada.astro.cz.

Poděkování

Ústřední kolo kategorie AB by se neobešlo bez pečlivého organizačního zajištění týmem Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě pod vedením Dr. Tomáše Gráfa. Přípravu a hladký průběh finále dále organizačně zabezpečili Bc. Lucie Dospivová, paní Lenka Polášková, Mgr. Viky Kurečků a Dr. Martin Blaschke.

Úlohy finále připravili Dr. Jakub Vošmera, Radomír Mielec, David Kománek, Mgr. Lukáš Supik, Mgr. Pavel Kůs, Jindřich Jelínek, Jiří Kohl a Marco Souza de Joode. Zadání recenzovali Dr. David Břeň a doc. Michal Švanda. Porotci finále byli Dr. Jakub Vošmera, Radka Křížová, Dr. Martin Blaschke, David Kománek, Radomír Mielec, Martin Kos a Dr. Tomáš Gráf.

Partneři finále

Hlavním partnerem finále je Fyzikální ústav Slezské univerzity v Opavě a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Kontakty a další informace:

RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D.
Proděkan pro strategie a rozvoj,
Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě, Fyzikální ústav v Opavě
Email: tomas.graf@fpf.slu.cz
Tel.: 734 268 124

Jakub Vošmera, MMath., Ph.D.
člen Ústřední komise Astronomické olympiády
Email: vosmera@astro.cz
Tel.: 731 509 424

Galerie z jarního finále AO 2023 v Opavě