Vyhlížejte Noční svítící oblaka

Noční svítící oblaka 14. června 2024 na Třebíčsku. Foto: Marián Runkas.
Noční svítící oblaka 14. června 2024 na Třebíčsku. Foto: Marián Runkas.

Noční svítící oblaka 14. června 2024 na Třebíčsku. Foto: Marián Runkas.

V noci na dnešek byla z Česka a Slovenska pozorovatelná mrazivě krásná noční svítící oblaka (zkratka NLC – z anglického Noctilucent Clouds). Úkaz se nejčastěji objevuje na naší obloze v týdnech okolo letního slunovratu, který nastane za necelý týden. Vzniká výrazněji výše než běžná oblačnost, ve výšce asi 85 kilometrů nad Zemí, a to v důsledku nabalování ledu na částice zejména meteorického prachu vysoko v mezosféře. Díky tomu, že je tato oblačnost velice řídká, ve dne ji nespatříme a musíme čekat, až zapadne Slunce, které ji nasvítí zespod v době soumraku nebo rozbřesku.

Mrazivou krásu Nočních svítících oblak (NLC) mohou lidé zkusit vyhlížet i v dalších dnech. Viditelnost NLC letos významně ovlivňuje sluneční aktivita, která je vysoká (maximum se očekává v roce 2025), vysoké vrstvy zemské atmosféry tedy nemají tak stabilní podmínky pro vznik NLC jako v minulých letech. I tak by se podmínky v těch vrstvách zemské atmosféry, ve kterých se NLC tvoří, tedy ve výšce okolo 85 kilometrů, mohly občas ustálit – zvláště v těch dnech, kdy Slunce neprodukuje erupce naším směrem.

Noční oblaky se nyní mohou objevit mezi 22. hodinou a půlnocí, nebo ráno mezi 2. a 4. hodinou, a to vždy na severu, resp. mezi severozápadním a severovýchodním obzorem. Nesvítí vlastním světlem, jejich zář je způsobena rozptylem slunečního světla, které je v inkriminovaných hodinách nasvětluje odspodu (zatímco samo se nachází v hloubce mezi 6° a 16° pod obzorem). Vypadají jako zářící pavučinky na obloze a někdy mohou nabídnout opravdu majestátní divadlo.

Pokud zájemci nechtěji o noční oblaky přijít, doporučujeme jim v inkriminovaných časech sledovat webové kamery ukazy.astro.cz/nlc-data.php a v případě výskytu této oblačnosti na snímcích je jít ven pozorovat. Vhodné je také se přihlásit k odběru alertů na tento úkaz na ukazy.astro.cz/nlc.php. V průběhu léta se na obloze objeví i další vzácné úkazy, jejich přehled jsme pro vás připravili v samostatném článku. Všechny tyto jevy přitom můžete spatřit i během pozorování na naší observatoři WHOO!

Související tiskové zprávy:

[1] Pozoruhodné i vzácné nebeské úkazy v roce 2024
[2] Noční svítící oblaky – Upozornění na úkaz
[3] Noční svítící oblaky – Online webkamery a aktuální výskyt

Kontakty a další informace:

Mgr. Petr Horálek
PR výstupů evropských projektů FÚ SU v Opavě
Email: petr.horalek@slu.cz
Telefon: +420 732 826 853

Marián Runkas
Fotograf, autor snímku
Email: marianrunkas@gmail.com

RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D.
Fyzikální ústav SU v Opavě, vedoucí observatoře WHOO! a Unisféry
Email: tomas.graf@fpf.slu.cz
Telefon: +420 553 684 548

Bc. Lucie Dospivová
Referát pro vnější vztahy SÚ v Opavě
Email: lucie.dospivova@physics.slu.cz
Telefon: +420 553 684 214