Vzácný zákryt Marsu Měsícem 8. prosince 2022 ze Slovenska

Tříhodinový časosběrný záznam zákrytu a výstupu Marsu za Měsícem 8. prosince 2022. Vstup nastal v 6:05 SEČ, výstup v 6:57 SEČ. Foto: Petr Horálek/FÚ v Opavě.
Zákryt Marsu Měsícem 8. prosince 2022. Foto: Petr Horálek/FÚ v Opavě.

Zákryt Marsu Měsícem 8. prosince 2022. Foto: Petr Horálek/FÚ v Opavě.

Ve čtvrtek 8. prosince 2022 v časných ranních hodinách došlo k vzácné astronomické události: Měsíc v úplňku zakryl planetu Mars právě v období její letošní opozice se Sluncem, a tedy při jejím největším přiblížení k Zemi. Ve sledování této mimořádné události na velkém území Česka nepřálo počasí, a tak se Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě vydal za jasnem až na východ Slovenska, konkrétně ke Spišskému Podhradí. Vznikl opravdu nezvyklý tříhodinový fotografický záznam.

Petr Horálek úkaz fotografoval přes Canon Ra s pomocí 1,1m ohniska (MTO se světelností 10,5) umístěný na ustavené montáži Vixen GP-2. V době zákrytu, který proběhl ve zvolené lokalitě v 6:05 SEČ, už začalo svítat, ale Měsíc i s Marsem se nacházely přes 12° vysoko nad obzorem, díky čemuž se na pozorování úkazu jen mírně projevoval neklid vzduchu. Bylo tak možné při důmyslnějším sekvenčním snímání zachytit i náznak detailů na marsovském povrchu a samozřejmě krátery na Měsíci. Vizuálně byl úkaz rovněž podmanivý, neboť jasná planeta měla zhruba -1,95 magnitudy (byla tedy dvakrát jasnější jak Sírius, nejjasnější hvězda oblohy) a při úkazu ležela něco přes 82 miliony kilometrů daleko, tedy takřka nejblíže při současné opozici se Sluncem (blíže bude až na jaře v roce 2031). Díky tomu se její úhlový průměr pohyboval okolo 17″ a planeta tak byla pozorovatelná jako kotouček už v malém dalekohledu. Při zákrytu tedy za měsíčním limbem mizela postupně asi 32 sekund.

Výstup Marsu zpoza Měsíce 8. prosince 2022 za rozbřesku. Foto: Petr Horálek/FÚ v Opavě.

Výstup Marsu zpoza Měsíce 8. prosince 2022 za rozbřesku. Foto: Petr Horálek/FÚ v Opavě.

O něco zajímavější byl výstup Marsu zpoza měsíčního disku, který se odehrával už za pokročilého svítání a Mars i s Měsícem ležely jen 6° nad (téměř) severozápadním obzorem. Díky poloze nevysoko nad obzorem se projevovala jak atmosférická extinkce (zeslabení), tak i refrakce (optická deformace kvůli rozdílným teplotám vzdušných mas). Obraz Měsíce tedy byl opravdu výrazně na okraji deformován, často se objevoval jev červeného lemu, a Mars bylo prakticky nemožné doostřit ani při krátkých expozicích. Neboť focení poloh Marsu vůči Měsíci probíhalo v pravidelných 5minutových intervalech, je ze snímku znát, jak Mars s výškou nad obzorem ztrácí na intenzitě (před západem oba objekty zmizely za vzdálenou oblačností).

Vzácný zákryt Marsu Měsícem při marsovské opozici 8. prosince 2022 byl pozorovatelný z Evropy a Spojených států; jinde ve světě bylo možné vyhlížet jen velmi těsnou konjunkci (zdálnivé přiblížení) na obloze. Mars byl v opozici se Sluncem v 6:36 SEČ, tedy právě v době, kdy se nacházel za měsíčním diskem. Fáze úplňku se přitom odehrála v 5:08 SEČ, tedy necelou hodinu před začátkem zákrytu. Obě tělesa tedy byla prakticky v dokonalé přímce se Zemí i Sluncem.

Tříhodinový časosběrný záznam zákrytu a výstupu Marsu za Měsícem 8. prosince 2022. Vstup nastal v 6:05 SEČ, výstup v 6:57 SEČ. Foto: Petr Horálek/FÚ v Opavě.

Tříhodinový časosběrný záznam zákrytu a výstupu Marsu za Měsícem 8. prosince 2022 (polohy Marsu vždy po 5minutových intervalech). Vstup nastal v 6:05 SEČ, výstup v 6:57 SEČ. Foto: Petr Horálek/FÚ v Opavě.

Kontakty a další informace:

Mgr. Petr Horálek
PR výstupů evropských projektů FÚ SU v Opavě
Email: petr.horalek@slu.cz
Telefon: +420 732 826 853

RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D.
Fyzikální ústav SU v Opavě, vedoucí observatoře WHOO! a Unisféry
Email: tomas.graf@fpf.slu.cz
Telefon: +420 553 684 548

Zajímavé a související odkazy:

[1] Prosincová noční obloha nabídne pozoruhodné i vzácné úkazy
[2] Pozoruhodné a vzácné úkazy v roce 2023