Video: Co by kdyby… s Tomášem Gráfem a Martinem Petráskem

Co by kdyby neexistovalo světelné znečištění... s Tomášem Gráfem a Martinem Petráskem

Hosté Tomáš Gráf a Martin Petrásek z Fyzikálního ústavu v Opavě se v novém dílu pořadu Co by kdyby se pokusí odpovědět na otázku „co by kdyby“ neexistovalo světelné znečistění, a také se zaměří na znečišťování oběžné dráhy a s tím i související vypouštění satelitů Starlink Elona Muska.

Moderátoři si pro své zapeklité hypotetické otázky vybrali odborníky z našeho Fyzikálního ústavu, a to Mgr. Martina Petráska, Ph.D. a RNDr. Tomáše Gráfa, Ph.D. Ti prostřednictvím svých odpovědí poskytnou divákům mnoho cenných informací a rad. Světelné znečištění je totiž stále více diskutovaným tématem, a právě proto se tento díl Co by kdyby snaží diváky co nejvíce informovat a přiblížit jim jeho dopady i to, jak může každý z nás přispět k jeho snížení. Premiéra tohoto dílu byla v sobotu tedy 6. 5. 2023 na YouTube kanálu Co by kdyby.

O hostech pořadu

Mgr. Martin Petrásek, Ph.D.
Absolvent a pedagog studijního programu Multimediální techniky, Slezské univerzity v Opavě. Svým studentům předává zkušenosti z oblasti popularizace vědy a multimédií. Stojí například za dokumenty Perkův dalekohled, Grygar nebo Ještěr od Lysé hory. Tématem světelného znečištění se zabývá dlouhodobě.

RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D.
Vystudoval fyziku na Masarykově univerzitě v Brně a tamtéž získal Ph.D. v oboru teoretická fyzika a astrofyzika. Od roku 1988 do roku 2015 pracoval v Planetáriu Ostrava (VŠB – Technická univerzita), 22 let jako vedoucí této instituce. Od roku 2015 působí na Slezské univerzitě v Opavě, kde vyučuje, zastává funkci proděkana pro strategie a rozvoj, stará se o observatoř WHOO! a digitální sférickou projekci Unisféra. Významným způsobem se dlouhodobě angažuje v rámci České astronomické společnosti.

Zdroje a doporučené odkazy

[1] Slezská univerzita v Opavě
[2] Youtube kanál Co by kdyby

Kontakty a další informace:

RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D.
Fyzikální ústav SU v Opavě, vedoucí observatoře WHOO! a Unisféry
Email: tomas.graf@fpf.slu.cz
Telefon: +420 553 684 548

Mgr. Martin Petrásek
Fyzikální ústav SU v Opavě
Email: martin.petrasek@physics.slu.cz
Telefon: +420 553 684 303, 420 553 684 279