Video: V Česku byla 14. března po půlnoci vidět polární záře

Polární záře 14. března 2022 nad Sečskou přehradou. Foto: Petr Horálek/FÚ v Opavě.

V pondělí 14. března ráno asi 30 minut po půlnoci byla v České republice pozorovatelná polární záře. Úkaz trval velice krátce a ačkoliv bylo možné jej slabě vidět i pouhýma očima, protože to nikdo neočekával, pozorování jsou dosti ojedinělá. Jedno takové se podařilo Petru Horálkovi z Fyzikálního ústavu v Opavě, který tu noc sledoval geomagnetickou aktivitu při svém pobytu na Ústupkách a úkaz se mu podařilo zaznamenat časosběrným snímáním na břehu Sečské přehrady .

Níže najdete galerii obrázků a časosběrné video polární záře z 14. března 2022. Snímky, které byly pořízeny časosběrně na 20s expozice, pocházejí z Ústupek u Sečské přehrady. V noci sice velice silně foukalo, ale to neodradilo od vyhlížení úkazu, který byl velmi prchavý a dopředu jen těžce předppovězitelný. Jediným indikátorem, že k tomu může v noci dojít, byly hodnoty na magnetometrech ze Švédské Kiruny a také družice ACE. Polární záře jsou v Česku vzácné, protože je k nim potřeba silná sluneční aktivita a vhodné pozorovací podmínky. Slunce nyní pozvolna spěje do maxima své aktivity a tedy i šance na silnější geomagnetické bouře.

 

V posledních dnech ale také v Česku bylo dlouhodobě jasno, což v kombinaci se včerejší geomagnetickou bouří přineslo právě ty vzácné podmínky viditelnosti polární záře i z Česka. Záře ale byla vidět jen asi 15 minut, a kdo nesledoval průběžne aktivitu na tzv. aurorálních monitorech, ani nemohl tušit, že k něcemu takovému dojde. Není ale vyloučeno, že se toho v následujících letech, ne-li ještě v tomto roce dočkáme znovu. Největší šance na polární záře jsou kolem rovnodennosti (která se nyní blíží). Více jsme popsali v loňské tiskové zprávě.

Video: Polární záře 14. března 2022 (autor: Petr Horálek)

Související články a tiskové zprávy:

[1] Galerie a Video: Polární záře v Norsku a ve Švédsku
[2] Kdy za polárními zářemi? Na jaře a na podzim, doporučují opavští fyzikové

Kontakty a další informace:

Mgr. Debora Lančová
Fyzikální ústav SU v Opavě
Email: debora.lancova@physics.slu.cz
Telefon: +420 776 072 756

Bc. Petr Horálek
PR výstupů evropských projektů FÚ SU v Opavě
autor snímku

Email: petr.horalek@slu.cz
Telefon: +420 732 826 853

doc. RNDr. Gabriel Török, Ph.D.
Garant evropského projektu HR Award
Email: gabriel.torok@physics.cz
Telefon: +420 737 928 755

Bc. Klára Jančíková
Sekretariát Fyzikálního ústavu v Opavě
Email: klara.jancikova@slu.cz
Telefon: +420 553 684 267

prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc.
Ředitel Fyzikálního ústavu SU v Opavě
Email: zdenek.stuchlik@physics.slu.cz