Filmy Fyzikálního ústavu v Opavě na Fulldome Festivalu v Brně

Ve dnech 6.-8. června 2023 proběhne v brněnském planetáriu tradiční mezinárodní Fulldome Festival Brno (FFB), v jehož průběhu představí zástupci planetárií z celého světa své nové autorské pořady a budou soutěžit jak o přízeň diváků, tak i odborné poroty. Na letošním ročníku nebudou chybět ani studenti Multimediálních technik Fyzikálního ústavu SLU v Opavě. Fyzikální ústav v Opavě představí hned dva autorské pořady vzniklé ve studiu Unisféra. Jeden z nich, s tajuplným názvem Ladakhi Time, bude k vidění ve 3D.

Anotace show Ladakhi Time

Plakát k fulldome pořadu Ladakhi Time. Zdroj: FÚ v Opavě.

Plakát k fulldome pořadu Ladakhi Time. Zdroj: FÚ v Opavě.

Staňte se na chvíli běžným turistou a navštivte s námi Ladakh – místo, kde se zdá, že čas plyne trochu jinak, než jsme u nás zvyklí. Série stereoskopických záběrů byla pořízena v rámci expedice pedagogů a studentů studijního programu Multimediální techniky do Severní Indie. Právě tam studenti pod vedením pedagogů po dobu tří týdnů sbírali filmový materiál pro svůj bakalářský projekt o tom, jak probíhá vzdělávání v odlehlých oblastech silně ovlivněných buddhismem. Ve zbývajícím čase pak studenti pod vedením pedagogů pořizovali speciální sférické stereoskopické záběry, ze kterých vytvořili tuto experimentální fulldome show s cestopisným nádechem.

Z mého pohledu je to naprosto jedinečný ambientní film natočený unikátní stereoskopickou cestou. Srší z něj klid, doslova himalájská nirvána,“ popisuje svůj dojem z filmu Dr. Tomáš Gráf, vedoucí Unisféry. Film bude promítán na Fulldome Festivalu ve 3D, a to v sekci stereoskopických pořadů ve středu 7. června mezi 17. a 18 hodinou.

Anotace show Wannabe Spider

Plakát k fulldome pořadu Wannabe Spider. Zdroj: FÚ v Opavě.

Plakát k fulldome pořadu Wannabe Spider. Zdroj: FÚ v Opavě.

Oliver se snaží sát tím nejstrašidelnějším pavoukem, který kdy žil. Ačkoli se snaží sebevíc, naráží na jisté limity, které ho přimějí vydat se na cestu, během které zjišťuje, že být pavoukem neznamená „jenom“ strašit lidi. Tato na kost mrazivá, ale zároveň humorná upoutávka je jen drobným střípkem toho, co se na vás z našeho studia vyplíží později.

Upoutávka k pořadu Wannabe Spider je zatím jen ochutnávkou toho, co náš nový autorský pořad nabídne. V současnosti hledáme zejména prostředky na jeho kompletní realizaci a rádi bychom tedy v rámci Fulldome Festivalu v Brně chtěli na náš touto cestou projekt upozornit,“ doplňuje MgA. Patrik Bałon, režisér pořadu. Pětiminutová exkluzivní sférická upoutávka bude promítána na Fulldome Festivalu středu 7. června mezi 19. a 21. hodinou v rámci sekce rozpracovaných projektů.

Studio Unisféra

Tým FÚ SLU na FFB 2023. Zleva: RNDr. Jan Hladík, Ph.D. (pedagogický pracovník FÚ, Unisféra), Hedvika Dosedělová (studentka MMT), Mgr. Adam Hofer (student, Unisféra), MgA. Ondřej Smékal (absolvent, pedagogický pracovník FÚ, Unisféra),Mirek Tomka (student MMT), MgA. Patrik Bałon (Unisféra), Jonáš Jirovský (student MMT).

Tým FÚ SLU na FFB 2023. Zleva: RNDr. Jan Hladík, Ph.D. (pedagogický pracovník FÚ, Unisféra), Hedvika Dosedělová (studentka MMT), Mgr. Adam Hofer (student, Unisféra), MgA. Ondřej Smékal (absolvent, pedagogický pracovník FÚ, Unisféra), Mirek Tomka (student MMT), MgA. Patrik Bałon (Unisféra), Jonáš Jirovský (student MMT).

Studio unisféra je tvůrčí tým z řad pedagogů a studentů Multimediálních technik Fyzikálního ústavu v Opavě, který v rámci činnosti ve sférické projekci Unisféra (která zahrnuje i širokou škálu aktivit pro veřejnost) dává vzniknout novým autorským populárně naučným, ambientním i zábavným pořadům ve fulldomovém formátu. Řadí se tak mezi desítky týmů po celé Evropě, které přinášejí veřejnosti požitek ze sférické projekce v té nejoriginálnější formě. Tým tvoří: RNDr. Tomáš Gráf, Ph. D. (vedoucí), Bc. Lucie Dospivová (produkce, překlady), Mgr. Viky Kurečků (VR, Digistar 6), MgA. Patrik Bałon (animace, grafika), MgA. Ondřej Smékal (filmař, tvůrce), Mgr. Adam Hofer (fyzik, technická podpora), RNDr. Jan Novotný, Ph.D. (astrofyzik, scénárista, vizualizace dat).

Kontakty a další informace:

MgA. Ondřej Smékal
Tvůrce fulldomových pořadů ve studiu Unisféra
Email: ondrej.smekal@fpf.slu.cz
Telefon: +420 608 471 618

Ivana Martáková Blaťáková
Produkce Multimediální techniky FÚ SLU v Opavě
Email: ivana.martakova@physics.slu.cz
Telefon: +420 777 984 004

RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D.
Fyzikální ústav SU v Opavě, vedoucí observatoře WHOO! a Unisféry
Email: tomas.graf@fpf.slu.cz
Telefon: +420 553 684 548

Doporučené odkazy:

[1] Sférická projekce Unisféra
[2] Nejbližší program pro veřejnost v Unisféře
[3] Fulldome Festival v Brně