Podpořte na HitHit unikátní film studentů Fyzikálního ústavu v Opavě

Z natáčení v Malém Tibetu. Foto: Fyzikální ústav v Opavě.

Studenti oboru Multimediální techniky Fyzikálního ústavu SU v Opavě přijali neobvyklou výzvu a v rámci svých bakalářských prací vyjeli v loňském roce do Ladakhu, který je také nazýván Malým Tibetem, aby tam natočili film o dětech, školách a přístupu ke vzdělání. Autorkou námětu a režisérkou je Ivana Martáková.

Vzdělávací podmínky jsou v Indii poměrně tvrdé. Nezřídka se stává, že rodina pošle své devítileté dítě na studia, aby ho pak viděla až v 25 letech, jako dospělého člověka,“ přibližuje situaci režisérka filmu, která Ladakh navštívila už dříve, a místo ji učarovalo svou syrovou krásou i odlišnou mentalitou lidí, kteří zde žijí.

Jako matka dvou synů jsem citlivě vnímala problematiku vzdělání ladackých dětí, a proto jsem se rozhodla zmapovat možnosti školní výuky i přístup k ní,“ vysvětluje autorka a režisérka důvod, proč se rozhodla do Malého Tibetu vrátit.

V Ladakhu štáb navštívil tři školy, které jsou odlišné svými zřizovateli i způsobem výuky. Společným znakem však je, že se snaží přinést vzdělání do odlehlých končin Indie namísto toho, aby malé děti musely putovat za vzděláním stovky i tisíce kilometrů daleko. Zasvěceným průvodcem byl štábu ředitel jedné z místních škol, Tsewang Norboo. Jeho příběh je příběhem chlapce, kterého rodina, v touze po tom, aby měl lepší život, poslala v raném dětství do škol v dalekém Dillí. Když Norboo dostudoval, vrátil se do své vesnice s jediným přáním – zajistit kvalitní způsob vzdělávání místním dětem tak, aby nemusely prožívat stejná traumata vytržení z komunity a způsobu života jako on.

Úkolem škol je, aby z dětí vychovaly šťastné a dobré lidi,“ je přesvědčen ředitel ladacké školy.

Film, jehož nezvyklá tematika je podtržena dechberoucími záběry ladackých hor a prostého života zdejších lidí, je právě před dokončením. Premiéra je plánovaná na podzim 2023, pakliže bude úspěšná kampaň HitHit.

Podpořit film v kampani HitHit můžete zde -> https://www.hithit.com/cs/project/12072/skolakem-v-malem-tibetu

Děkujeme!

Kontakty a další informace:

Ivana Martáková Blaťáková
Produkce Multimediální techniky FÚ SLU v Opavě
Email: ivana.martakova@physics.slu.cz
Telefon: +420 777 984 004

Zajímavé odkazy:

[1] Setkání nejen s dalajlámou aneb zápisky z natáčení v Malém Tibetu

 

Fotogalerie a video: