Sváteční zatmění Měsíce ze Slovenska

Maximum zatmění Měsíce 28. října 2023. Foto: P. Horálek/FÚ v Opavě.
Maximum zatmění Měsíce 28. října 2023. Foto: P. Horálek/FÚ v Opavě.

Maximum zatmění Měsíce 28. října 2023. Foto: P. Horálek/FÚ v Opavě.

Na státní svátek 28. října 2023 nastalo částečné zatmění Měsíce, které se odehrálo v pozdních večerních hodinách. Při maximu zatmění se Měsíc v úplňku ponořil do zemského stínu jen něco málo přes 12 procent svého disku, přesto byl úkaz krásně pozorovatelný pouhýma očima. V malém dalekohledu se dal rozlišit červený odstín Měsíce ponořeném v zemském stínu, způsobený lomem červánků v zemské atmosféře na měsíční povrch. Na Fyzikálním ústavu v Opavě probíhalo pozorování na nově otevřené pozorovací terase, bohužel počasí nepřálo po většinu úkazu. Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě úkaz odjel za jasným počasím úkaz pozorovat až na hranice Slovenska s Maďarskem, jižně od Trebišova. Úkaz se mu podařilo zachytit v celém průběhu.

Předpovědní modely se velmi rozcházely v tom, kde by mělo být v době úkazu jasno, takže jsem vyčkával do posledního momentu na nejaktuálnější data,“ popisuje Horálek. Podle modelů mělo bý jasno zejména ve východní polovině Slovenska, ale i tam se nakonec v průběhu úkazu měla nasunout hustá vysoká oblačnost. „Všechny modely, které jsem sledoval, tedy ICON, slovenský ALADIN, GFS i ECMWF, měly po 16. hodině jednu oblast zcela čistou bez oblačnosti, a to jižně od Trebišova na Slovensku. Kvůli hrozící nízké oblačnosti jsem nakonec cestoval až k Malé Tŕňi. Tam opravdu jasno vydrželo až do konce úkazu.

Horálek nakonec zaznamenal úkaz v celém průběhu jeho viditelnosti, tedy zhruba od 21. hodiny do 23:30 SELČ, kdy končilo očima viditelné polostínové zatmění Měsíce. Právě v tom čase se nasunula vysoká oblačnost i nad místo pozorování. „Celé to mělo i takový symbolický nádech, neboť můj kamarád a známý popularizátor astronomie Pavel Gabzdyl v jednom ze svých příspěvků na sociálních sítích zmínil, že zatmění nebude až tak pozorovatelsky zajímavé, i když pořád stojí za pozornost, a svůj příspěvek začal slovy ‚Nalijme si čistého vína‘. Jaká ironie, že mě nakonec předpovědní modely dovedly až k rozhledně Tokaj, v centru známé maďarsko-slovenské vinice,“ vzpomíná s humorem Horálek.

Mozaika průběhu zatmění Měsíce 28. října 2023. Foto: P. Horálek/FÚ v Opavě.

Mozaika průběhu zatmění Měsíce 28. října 2023. Foto: P. Horálek/FÚ v Opavě.

Na snímcích, které pořídil a zpracoval metodou HDR (poskládání více expozic do vizuálně věrohodnějšího výsledku kvůli rozdílnému dynamickému rozsahu lidského oka proti fotooaparátu) lze uvidět v barvách měsíční moře díky rozložení minerálů na měsíčním povrchu a také červený odstín v zemském stínu. Mozaika pak ukazuje průchod Měsíce zemským stínem a polostínem (zprava doleva) ve zmíněném časovém intervalu pozorování. Další podobné zatmění nad naším územím nastane ráno 18. září 2024.

Zajímavé odkazy:

[1] Sváteční zatmění Měsíce 28. října 2023
[2] Nová pozorovací terasa opavské observatoře WHOO! se otevírá veřejnosti
[3] O pozorování pro veřejnost na observatoři WHOO!

Kontakty a další informace:

Mgr. Petr Horálek
PR výstupy Fyzikálního ústavu v Opavě, autor snímků
Email: petr.horalek@slu.cz
Tel.: 732 826 853

RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D.
Fyzikální ústav SU v Opavě, vedoucí observatoře WHOO! a Unisféry
Email: tomas.graf@fpf.slu.cz
Tel.: 553 684 548