Studenti Multimediálních Technik Fyzikálního ústavu v Opavě přes léto nezaháleli

Z natáčení v Malém Tibetu. Foto: Fyzikální ústav v Opavě.

Fyzikální ústav v Opavě není zaměřen svou činností a aktivitami ryze na témata fyziky a astrofyziky. Studenti i pedagogové Multimediálních Technik Fyzikálního ústavu v Opavě se věnují nejrůznějším tématům v rámci filmové dokumentární tvorby. A nezaháleli ani o prázdninách. Mnozí z nich se vydali, ať již pod hlavičkou univerzity nebo samostatně, tvořit, natáčet i získávat nové zkušenosti. Zde je přehled vybraných projektů, které jsme vytvářeli v průběhu léta nejen v Čechách, ale i v zahraničí.

Anna Rotreklová, studentka 5.ročník (2.ročník navazujícího studia)

Studentce 5. ročníku MMT, Annu Rotreklovou, letní aktivity přispěly ke kvalitní přípravě na její nadcházející magisterský film. Během prázdninového období se věnovala intenzivnímu hledání vhodných respondentů, kteří by reprezentovali různé regiony České republiky. Tato snaha byla klíčovým krokem pro úspěšnou realizaci jejího filmového projektu.

Celkem se mi podařilo navázat kontakt s pěti potenciálními respondenty, kteří pocházejí z odlišných částí republiky. Tito respondenti představují různorodou paletu perspektiv a příběhů týkajících se tématu „Bad trip“. Pro zachycení jejich autentických hlasů a příběhů jsem zaznamenala jejich audio výpovědi,“ popisuje Anna Rotreklová.

Kromě sběru zvukových materiálů se věnovala i experimentům s vizuálním ztvárněním tématu „Bad trip“. Toto úsilí je klíčovým prvkem jejího magisterského projektu, který spojuje vizuální a zvukový aspekt pro dosažení co nejvýraznějšího výsledku. Film vzniká v rámci projektu „My street film“ pod vedením Jindřicha Andrše. „Tento projekt mi poskytl jedinečnou příležitost zapojit se do tvorby krátkého filmu a získat cenné zkušenosti pod vedením zkušeného mentora,“ dodává studentka.

Lukáš Rybka, student 5.ročníku

Lukáš Rybka v ČT HK. Foto: MMT FÚ v Opavě.

Lukáš Rybka v ČT HK. Foto: MMT FÚ v Opavě.

Tuto prázdninovou sezonu se pro studenta 5. ročníku MMT Lukáše Rybku stala skvělou zkušeností praxe v České Televizi v Hradci Králové (ČT HK). Celkem strávil více než 120 hodin v této televizní stanici. Z počátku spolupráce pracoval Lukáš na různých pozicích v rámci televizního vysílání. Základními úkoly byly technické operace v televizním studiu a později působil také na pozici studiového kameramana. Nejvíce ho však oslovila práce venku, když se zapojil jako kameraman při natáčení reportáží v terénu. Během tohoto období se podílel na zachycení mnoha zajímavých událostí a místních příběhů.

Realizoval jsem také pořad SeČTeno, kde jsem se stal kameramanem živého přenosu a stříhal jsem ve studiu záběry do reportáží, před zprávami jsem nastavoval a světla ve studiu a po nasbíraných zkušenostech jsem v závěru celé praxe a spolupráce dostal příležitost být kameramanem živě vysílaných Událostí v regionech, kde jsem v jeden čas obsluhoval i 3 kamery najednou,“ vzpomíná student.

Petr Jančárek, pedagog oboru Multimediání techniky, dokumentarista

Záznam Skvělého Humanitárního Úsilí v Lvově: Spolupráce Lékařů ČR a Ukrajiny

Na přelomu července a srpna letošního roku měl Petr Jančárek to privilegium doprovázet skupinu zkušených lékařů, specializujících se na plastickou a popáleninovou chirurgii, na jejich humanitární misi do ukrajinského Lvova. Tato expedice byla realizována v rámci programu MEDEVAC Ministerstva vnitra České republiky a měla za cíl poskytnout pomoc místním lékařům péčí o vážně zraněné lidi v souvislosti s dlouholetým konfliktem na Ukrajině.

Tým lékařů, který jsem měl tu čest doprovázet, nešetřil úsilím. Celý týden pracovali bez ustání, strávili na operačním sále přes 80 hodin a svoji neocenitelnou odborností přinášeli úlevu mnoha lidem, kteří byli postiženi válečným konfliktem. Jejich práce se dotkla životů mnoha rodin a poskytla naději pro ty, kteří ji potřebovali nejvíce,“ vzpomíná s obdivem Jančárek.

Kromě klinické práce také tým lékařů podával učební lekce místním lékařům, představujíc jim nové postupy v oblasti plastické a mikrochirurgie. Tato výměna znalostí je dalším důležitým aspektem této humanitární mise, neboť pomáhá místním zdravotníkům zlepšit své dovednosti a rozšířit jejich schopnosti v péči o pacienty. „Záznamy z této mise má také jak PR oddělení Slezské univerzity v Opavě, tak Ministerstvo vnitra. Cílem využití těchto záznamů je přinášet pozitivní změny a podporovat humanitární úsilí, a společným úsilím můžeme dosáhnout mnohem většího dopadu a sdělení této důležité zprávy veřejnosti,“ doplňuje Jančárek.

2. Filmový festival v Sarajevu

V srpnu Petr Jančárek spolu s producentem Jiřím Konečným (produkční společnost Endorfilm) prezentovali na Filmovém festivalu Sarajevo náš dokumentární projekt „Tady Havel, slyšíte mě?“ Dostali příležitost (v programu sekce Cinelinkindustrydays / Talents From the East) uvést 3minutovou ukázku z filmu a doplnit ji 5 minutami povídání, stejně jako dalších 7 projektů, které byly v předkole vybrány pro prezentaci. „Probíhalo to samozřejmě v angličtině a upřímně musím říct, že jsem se to dřel celé dopoledne – když máte omezený prostor, není čas na improvizaci a hledání slovíček! A zároveň jsem si na tom horkém pódiu uvědomil, že když po vás, studentech, chceme, abyste se učili prezentovat svou práci, není to zbytečné,“ dodává Jančárek.

Pro Jančárka to nebyla první návštěva Sarajeva. Ke své návštěvě se vzpomínkou doplňuje: „Bosenské hlavní město je nádherné město, byl jsem tam podruhé v životě a podruhé v souvislosti s filmem. Poprvé to bylo před 30 lety, točil jsem tam krátký dokument o situaci lidí v totálně obleženém městě pro ČT, město bylo obleženo srbskými vojsky, do ulic z okolních kopců pálili odstřelovači a místní museli kácet stromy, aby si mohli v zimě zatopit. Pár let po olympiádě… Musím říct, že mnou tenhle návrat docela zamával.

3. Colors of Ostrava

Na Colors of Ostrava Petr Jančárek spolu s ředitelem ostravského studia ČT Miroslavem Karasem a dramaturgem Josefem Albrechtem v rámci Stanu Slezské univerzity pouštěli ukázky a debatovali o Rusku, o práci válečných reportérů a tvorbě filmu o nich.  O tomto výstupu jsme psali již dříve článek. Film „Váleční reportéři“ je pro zájemce ke zhlédnutí na iVysílání ČT.

Ondřej Smékal – pedagog oboru Multimediální techniky, kameraman, režisér dokumentárních filmů

Ondřej Smékal se měl možnost podílet na 6dílném seriálu o moderní ZOO a také na projektu zaměřenou na Formuli 1. „Nedávno jsem měl jedinečnou příležitost pracovat na zajímavém projektu v rámci série videí pro Red Bull, která se zaměřuje na populární místa na světě, spojená s Formulí 1. Tato videa představují cestovatelský zážitek, který sdílí David Coulthard, bývalý pilot Formule 1 a současný moderátor motorsportu,“ upřesňuje Smékal. Projekt, na kterém měl možnost spolupracovat, jej zavedl do Dánska a Švédska.

Mirek Medal – student 5. ročníku, (2. ročník navazujícího studia)

Mirek Medal, student 5. ročníku MMT, se vydal natáčet sportovní roadtrip o kitesurfingu. O své dokumentární výpravě nadšeně píše: „Jsme banda šesti vysokoškoláků a chystáme se na jeden mega roadtrip, který vás asi dostane z pantů! V srpnu letošního roku jsme vyrazili v obytných dodávkách na více než 10 tisíc kilometrů dlouhý dobrodružný trip. Cesta od našich českých koutů až na konec pevninské Evropy, do místa, kde slunce líbá moře – Tarifu ve Španělsku! A pak to všechno znovu zpátky domů. Co na téhle šílené výpravě bude nejlepší? No, samozřejmě, že všechno! Ale hlavně to, že během naší dobrodružky budeme natáčet super dokumentární film. Jo, jo! Bude to film o naší cestě a o adrenalinovým sportu zvaném kitesurfing. Dva z nás už dlouho lítají po vodě jako profíci s tímhle kitesurfingem. Chceme, aby se víc lidí dozvědělo o tomhle úžasným sportu, protože v Česku to zatím moc nežije. Máme totiž pocit, že to je jedna z těch věcí, co prostě stojí za to vyzkoušet. Kitesurfing je prostě neskutečný mix dovedností, adrenalinu a dobrodružství na vodě. Takže když uvidíte náš film, možná se i vy necháte zlákat touhle vodní šíleností. Ale zatím nám dejte palec nahoru za odvahu a připojte se k naší cestě, ať spolu prožijeme ty nejlepší chvíle!

Libor Cinegr, student 3.ročníku

Libor Cinegr, student 3. ročníku, do svého projektu zapojil imerzní médium – vytváří fulldomový pořad, k jehož realizaci využívá zázemí a technologii univerzitního planetária Unisféra. Pořad, který natáčel v srpnu, bude ve 3D a ponese název „Cesta Napříč Státem Washington“.

Ve filmu se vydávám na nezapomenutelnou dvoutýdenní cestu napříč krásami amerického státu Washington. Tato cesta zahrnuje rozmanité krajiny od deštného pralesa až po bezduché pouště. Nabízí jedinečnou příležitost ukázat krásu a pestrost Washingtonu, ale také přináší do popředí problém, se kterým se stát Washington aktuálně potýká – obří lesní požáry. Během mého natáčení jsem měl příležitost navštívit jedno z postižených území,“ upřesňuje Cinegr. Film se celý natáčel ve 3D formátu, zažijeme tak nádhernou přírodu USA v celé jeho kráse ve 3D.

Ivana Martáková, produkční MMT

Produkční MMT FÚ v Opavě rovněž nezahálela, natáčení zaměřila na přírodu a školy v Indii. „V srpnu jsem se opět vydala na své oblíbené místo do Ladakhv severní Indii, kde jsem nejen rozvíjela další projekty, ale také jsem i s místními filmaři dotáčela nějaké chybějící záběry pro film o ladackých školách. Tento film jsme natáčeli se student a kolegy MMT již v létě 2022, film se aktuálně nachází ve fázi střihu, s premiérou plánovanou na konec letošního roku,“ dodává.

Kontakty a další informace:

Ivana Martáková Blaťáková
Produkce Multimediální techniky FÚ SLU v Opavě
Email: ivana.martakova@physics.slu.cz
Telefon: +420 777 984 004

Karin Martínková
Oddělení komunikace Slezské univerzity v Opavě
Email: karin.martinkova@slu.cz
Telefon: +420 606 760 844

Bc. Lucie Dospivová
Sekretariát ředitele Fyzikálního ústavu v Opavě
Email: lucie.dospivova@physics.slu.cz
Telefon: +420 553 684 267

Zdroje a další zajímavé odkazy:

[1] Podpořte na HitHit unikátní film studentů Fyzikálního ústavu v Opavě
[2] Studenti MMT inspirují k tvorbě mladší generaci
[3] SUper Stage naší univerzity na letošních Colours opět zaujala
[4] Váleční reportéři: Dokumentární film Petra Jančárka z MMT FÚ SLU v Opavě
[5] Studenti MMT inspirují k tvorbě mladší generaci