Fyzikální ústav podeváté v NASA

Snímek dne NASA "Sedm let Halleyova prachu" z 28. října 2022. Foto: Petr Horálek/FÚ v Opavě.
Snímek dne NASA "Sedm let Halleyova prachu" z 28. října 2022. Foto: Petr Horálek/FÚ v Opavě.

Snímek dne NASA „Sedm let Halleyova prachu“ z 28. října 2022. Foto: Petr Horálek/FÚ v Opavě.

Na státní svátek v pátek 28. října 2022 publikovala americká agentura NASA snímek dne s názvem „Sedm let Halleyova prachu“ (Seven years of Halley dust). Zachycuje maximum meteorického roje Orionidy, které se letos odehrálo 21. října za velmi příznivých podmínek. Jev na snímku ovšem nepochází jen z letošního roku: Autor Petr Horálek jej postupně zaznamenával sedm let, neboť frekvence roje není příliš vysoká a pro záznam bylo třeba fotit více let, aby bylo na snímku meteorů dostatečné množství a snímek tak ukázal na tzv. distribuci rojových meteorů. Jde již o 9 astrofotografii Fyzikálního ústavu v Opavě, kterou vybrala NASA jako Astronomický snímek dne.

Oficiální popis od editora snímku dne NASA zní: Historicky první známá periodická kometa Halley (1P/Halley) se vrací do vnitřní Sluneční soustavy přibližně každých 75 let. Tato slavná kometa byla naposledy vidět pouhým okem v roce 1986. Ovšem dvakrát do roka Země prolétá prachovými troskami z Halleyovy komety a ty jsou vidět jako meteorické roje květnové Eta Aquaridy a říjnové Orionidy. Na tomto kompozitním pohledu jsou Orionidy zachycené v letech 2015 až 2022, včetně meteorů z letošního maxima roje 21. října. Na panoramatické noční obloze je celkem 47 jasných meteorů. Na hvězdném pozadí podél Mléčné dráhy se zdá, že všechny Orionidy vylétají z bodu severně od Betelgeuze ve známém souhvězdí lovce Oriona. V popředí jsou hory na východním Slovensku poblíž města Prešov.

Snímek vznikal na více místech v Evropě s ohledem na počasí, pozadí snímku pak ukazuje třetihorní sopky (již neaktivní) v Přešovském kraji na východě Slovenska (tento podkladový záběr vznikl v říjnu 2020). Autor meteory z roje Orionid „lovil“ od roku 2014, kdy první z nich zaznamenal při expedici Multimediálních technik FÚ v Opavě na Kanárské ostrovy. Data ale nebyla dobrá, toho roku pozorování komplikoval písek ze Sahary, tzv. kalima. V následujících letech v tom ale pokračoval a roj zaznamenával zejména na východě Slovenska, ale také u Sečské přehrady. Letos se poslední meteory do mozaiky pokusil zaznamenat v noci z 20. na 21. října na Oravské Lesné, celkově tak záběr obsahuje na 47 meteorů z Halleyovy komety. Na snímku je také vidět poloha Marsu z letošního roku, a to nad Orionem, z něhož meteory zdánlivě vlivem perspektivy vylétají. Mars je na snímku nejjasnějím objektem, v levém horním rohu lze také najít asterizmus „Velký vůz“ a po délce Mléčné dráhy několik emisních (narůžovělých) mlhovin zářícího vodíku. Jasná zář nad sopkami pochází z rušivého světelného znečištění samotného města Prešov. Snímek také tvoří součást výrazně většího fotografického projektu, který Petr Horálek na Fyzikálním ústavu v Opavě zpracovával v posledním roce z dat zaznamenaných už od roku 2014, konkrétně kolekci hlavních meteorických rojů roku. Jde již o 9. snímek NASA Fyzikálního ústavu v Opavě.

Astronomický snímek dne NASA (Astronomy Picture Of the Day, zkráceně APOD) je prestižní výběr nejzajímavější astronomické fotografie dne, kterou pro každý den pečlivě vybírají a následně doplňují osvětným popisem editoři prof. Jerry Bonnell (z Michiganské technologické univerzity) a prof. Robert Nemiroff (z Univerzity v Marylandu), spolupracovníci NASA. Mottem APODu je „Objevujte vesmír“ a od roku 1995, kdy byl výběr zahájen, se stal jedním z nejuznávanějších svého typu po celém světě. Průvodní texty jsou překládány do 23 světových jazyků včetně češtiny (o kterou se stará od roku 1999 Josef Chlachula) a na sociálních sítích je APOD sledován stamilióny návštěvníků denně.

Odkazy na Astronomický snímek dne NASA 28. října 2022:

Kontakty a další informace:

Mgr. Debora Lančová
Fyzikální ústav SU v Opavě
Email: debora.lancova@physics.slu.cz
Telefon: +420 776 072 756

Mgr. Petr Horálek
autor snímku
PR výstupů evropských projektů FÚ SU v Opavě
Email: petr.horalek@slu.cz
Telefon: +420 732 826 853

RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D.
Proděkan pro strategie a rozvoj,
FÚ SÚ v Opavě

Email: tomas.graf@fpf.slu.cz
Telefon: +420 734 268 124

doc. RNDr. Gabriel Török, Ph.D.
Garant evropského projektu HR Award
Email: gabriel.torok@physics.cz
Telefon: +420 737 928 755

Bc. Klára Jančíková
Sekretariát Fyzikálního ústavu v Opavě
Email: klara.jancikova@slu.cz
Telefon: +420 553 684 267

prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc.
Ředitel Fyzikálního ústavu SU v Opavě
Email: zdenek.stuchlik@physics.slu.cz