Kometa ZTF zachycena na Ostravsku studentem Fyzikálního ústavu v Opavě

Snímek komety ZTF ze 6. února 2023. Foto: Daniel Beneš/Fyzikální ústav v Opavě.
Snímek komety ZTF ze 6. února 2023. Foto: Daniel Beneš/Fyzikální ústav v Opavě.

Snímek komety ZTF ze 6. února 2023. Foto: Daniel Beneš/Fyzikální ústav v Opavě.

Poslední příznivější podmínky, kdy bylo delší část noci jasno, nastaly v ostravském regionu koncem října minulého roku. Student Fyzikálního ústavu v Opavě, Bc. Daniel Beneš, proto neváhal a po dlouhé době první jasnou noc 6. února 2023 věnoval astrofotografii.  A čeho jiného, než komety C/2022 E3 ZTF, která pět dní předtím proletěla přízemím (nejblíže k naší planetě). Beneš zaznamenal kometu za měsíčního svitu, neboť Měsíc byl krátce po úplňku. I přesto jsou výsledky velmi zdařilé.

Od začátku jsem měl v plánu i animaci. I z tohoto důvodu je fotka černobílá. Výměna barevných filtrů by způsobila jak trhnutí ve videu, tak i změnu jasových poměrů díky různé barevnosti hvězd. Také sem musel přelstít nemožnost automatického přeostření, které by svou délkou rovněž zapříčinilo absenci několika snímků videa. Avšak bez tohoto by se postupně ostrost, vlivem tepelné roztažnosti tubusu dalekohledu a měnící se teploty pokračující noci, stále zhoršovala,“ popisuje fotografování Beneš. O způsobu focení pokračuje dále: „Jelikož jsem pointoval na docela dost jasné jádro komety s cílem jej mít nejostřejší, vznikaly díky velmi rychlému pohybu komety po hvězdném pozadí zapříčiněném její blízkostí k naší planetě z bodových hvězd krátké čárky už za pouhou minutu expozice. Tento fakt jsem k ostření využil. Přeostřil jsem o jeden krok v polovině expoziční doby a na stopách hvězd sledoval, zda se zúžily, nebo rozšířily. Tímto postupem jsem udržel ostrost po celou dobu snímání, tedy po celých 220 minutách.

Během snímání komety C/2022 E3 ZTF nastala opravdu velmi vzácná astronomická situace: Astrofotografům se naskytla konjunkce hned dvou komet (jejich úhlové přiblížení), a to s mnohem slabší kometou C/2022 U2 ATLAS (v té době měla asi 12 magnitud). Zahlédnete ji v druhé půlce animace v pravém horním rohu videa jako slabý mlhavý objekt kruhového tvaru.

 

Na složeném snímku vidíte nejen výrazný prachový ohon komety C/2022 E3 ZTF, ale i ohon iontový jdoucí vodorovně přes celou plochu snímku. To je velmi překvapující vzhledem k snímání na přesvětlené obloze uprostřed velkého města a navíc krátce po úplňku.

Kometu jsem pozoroval i očima v triedru (binokulárním loveckém dalekohledu), kde vypadala jako malá kulová hvězdokupa velikosti cca třetiny měsíčního úplňku. Toto i z města a při silném svitu Měsíce. Proto neváhejte a v následujících nocích, když už Měsíce bude ubývat v a zároveň by mělo být jasno a vyrazte do tmy mimo město s jakýmkoli dalekohledem. Jistě ji ještě i přesto, že se již od Země vzdaluje dobře uvidíte. Nachází se v severní části souhvězdí Vozky a úhlově se blíží k Marsu, který leží v souhvězdí Býka. Planetu úhlově velmi těsně mine 11. února 2023,“ uzavírá své pozorování student.

Kontakty a další informace:

Bc. Daniel Beneš
Student Teoretické fyziky na FÚ SU v Opavě
Email: ben0114@slu.cz
Telefon: +420 724 336 644

RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D.
Fyzikální ústav SU v Opavě,
vedoucí Unisféry a observatoře WHOO!
Email: tomas.graf@fpf.slu.cz
Telefon: +420 734 268 124

Mgr. Petr Horálek
PR výstupů evropských projektů FÚ SU v Opavě
Email: petr.horalek@slu.cz
Telefon: +420 732 826 853